Her får du en ordliste, som kan fortælle dig, hvad de forskellige ord betyder, når du arbejder med din WordPress hjemmeside. Listen er langt fra komplet, men vil løbende blive udbygget. Er du stødt på et ord, som du ikke ved hvad betyder, så send en e-mail til jette@websitterservice.dk og fortæl mig om ordet. Så sender jeg forklaringen direkte til dig og lægger den her på hjemmesiden.
For at sikre dig bedst muligt mod hackere og fejl i forbindelse med opdateringer, så vil jeg anbefale, at du tager en backup af din hjemmeside mindst en gang om ugen.
Det kan du gøre ved hjælp af et plugin. Sørg for at gemme backuppen et andet sted end på webserveren fx Dropbox eller Google Drive. Hvis webserveren går ned vil du nemlig hverken have hjemmeside eller backup.
En blog består af blogindlæg eller blot indlæg. Bloggen kaldes på nogle hjemmesider ‘Artikler’.
Den bruges oftest til nyheder og vidensartikler som man gerne vil kunne sortere på.
Bruger du den indbyggede blogfunktion i WordPress, vil din blogside automatisk hente indlæg ind på siden med det nyeste øverst. Der findes temaer, plugins og sidebyggere der giver mulighed for at skabe et mere interessant design af en blogside og indlæggene.
For at redigere dine sider og indlæg skal du bruge en editor. Den indbyggede editor i WordPress hedder Gutenberg eller blokeditoren. Frem til version 5.0 lignede editoren et tekstbehandlingsprogram. I dag bliver den kaldt for den klassiske editor.
På en WordPress hjemmeside bruges indlæg oftest til blogindlæg eller artikler. Et indlæg får en publiceringsdato, når du udgiver det og kan derfor sorteres efter dato. De bliver betragtet som dynamiske og du kan tilføje Tags og Kategorier til indlæg.
Kategorier bruges til at sortere og gruppere dine blogindlæg i forskellige sektioner.
Du har også mulighed for at lave en hierarkisk opbygning ved at bruge såkaldte forældrekategorier og underkategorier. Fx hvis din hjemmeside omhandler bagværk, kunne du have en forældrekategori Brød.
Under kategorien Brød kunne underkategorierne fx være Hvidt brød, Grovbrød og Glutenfrit brød.
Du kan lave menupunkter med kategorier og oprette såkaldte arkivsider, hvor du kun viser alle indlæg med en bestemt kategori.
En standardside i WordPress er ikke særlig interessant. Derfor bruger man ofte en pagebuilder (sidebygger) sammen med WordPress. Pagebuilderens fordel er at du med den kan opbygge dine sider, lave skabeloner til genbrug og opsætte standarder for skrifttyper og farver. De fleste pagebuildere har en editor indbygget.
Et plugin i WordPress er lige som en app på en mobiltelefon. Den giver ekstra funktion til din hjemmeside. Der er ikke nogen retningslinjer for, hvilke plugins du SKAL have på din hjemmeside. Det kommer helt an på, hvilke funktioner du ønsker at have på siden fx en kontaktformular, backup, webshop eller et medlemskab.
I WordPress bliver sider betragtet som statiske og bruges derfor til fx kontakt- og om-sider. Sider bruges når det ikke giver mening at liste indhold efter dato, at kunne kategorisere eller tagge indholdet. Hvis du har brug for disse funktioner, så skal du bruge indlæg.
Allernederst på din hjemmeside finder du sidefoden. Den er ofte inddelt i kolonner (Widgetområder) og indeholder som regel kontaktoplysninger, links til sociale medier, genvejsmenu mv.
En sidefod kaldes også for footer.
Allerøverst oppe på din hjemmeside, finder du sidehovedet. Det er her du oftest finder dens logo og hovedmenu.
Sidehovedet kaldes også for header.
Fordelen ved at bruge indlæg på en hjemmeside i stedet for sider er at man kan sortere på dem. Til det bruges tags og kategorier.
Tags kan sammenlignes med de søgeord, som man bruger til at få besøgende fra en søgemaskine og ind på din hjemmeside. Her drejer det sig om at hjælpe den besøgende videre rundt på din egen hjemmeside. En besøgende kan nemlig se alle indlæg på som har det pågældende tag ved et enkelt klik.
Der er stor diskussion blandt seo-eksperter om hvorvidt tags er gode for seo eller ej. Mit råd er, hvis du vælger at bruge dem på din hjemmeside, så brug dem fornuftigt. Er du i tvivl så nøjes med at bruge kategorier.
WordPress kan ikke fungere uden et tema. Kort fortalt, så er et tema den skabelon der bestemmer udseendet på din hjemmeside. Det er let at skifte tema, men tænk dig alligevel om inden at du gør det. Grunden er at der altid er oprydning efter et temaskift, da en del af din opsætning kan forsvinde. Dine billeder og tekster vil stadig være på hjemmesiden.
Du kan ikke have din hjemmeside liggende på din egen computer, så er der ingen andre end dig selv som kan se den. Derfor skal den “bo” på et webhotel.
Et webhotel er kort – og lidt forenklet – fortalt en stor samling servere, altså kraftige computere med special software, der har adgang til internettet. Når der er nogen, der besøger din hjemmeside, så kigger de ind på den plads på webserveren, som du har købt.
Er en ekstra funktionalitet til din hjemmeside, som oftest vises på alle sider og i alle indlæg på din hjemmeside. Nogle pagebuildere og editorer kan vise widgets i indholdsområdet, men så vises de kun på den pågældende side eller indlæg.
Eksempler på widgets kunne være billeder, tekst, en kalender og sociale medie ikoner.
Et widgetområde indeholder widgets som slår igennem på alle dine sider og i alle indlæg, som udgangspunkt. Det er oftest i sidebaren og i sidefoden at du finder widgetsområderne.