Episode 2

5 tips til WordPress, som du måske ikke kender til

1. Tag din egen backup.

Grunden til at du skal sørge for at have din egen backup er at den er let tilgængelig, hvis du kunne få brug for den. Mange webhoteller tager dagligt backup, men tager de den når du har brug for den?

Inden du opdaterer noget på din hjemmeside anbefales det at du tager en backup. Det kan nemlig gå galt i forbindelse med opdateringerne, så er det godt at have en backup. Lad os tage et eksempel.

Du lægger et blogindlæg ind på din hjemmeside. Arbejder med søgemaskineoptimering og laver et par smårettelser på nogle andre sider. Altså en helt almindelig måde at arbejde med hjemmesiden. Inden du logger af vil du lige opdatere nogle plugins, som beder om det. Dvs du klikker på opdater og så går det galt. Din side ser helt underlig ud.

Hvis du kun har backup fra webhotellet, som måske blev taget i nat, så vil ALT dit arbejde med blogindlægget og de øvrige rettelser være spildt. Dem er der nemlig ikke taget backup af.

Havde du i stedet også din egen backup, som du havde taget lige inden du opdaterede, så ville du kunne hente din backup ind med og prøve at opdatere igen.

Til at tage backup anbefaler jeg et pluginnet Updraftplus. For at du skal få mest muligt ud af det, så husk at sætte det rigtigt op. Ellers virker det ikke. Det er ikke nok at installere og aktivere det.

Køber du pro-udgaven, så vil det automatisk efterspørge at du tager en backup inden du opdaterer noget på din hjemmeside.

2. Sæt indstillingerne rigtigt

Måske har du slet ikke lagt mærke til at der i hovedmenuen til venstre i WP næsten nederst står Indstillinger. Bag det menupunkt gemmer sig en del, der kan have indflydelse på bl.a. udseendet og planlagte indlæg hvis de står forkert. Der er flere indstillinger som jeg vil anbefale at du kigger nærmere på.

To af dem er datoformat og tidszone. Lader du standarderne stå, kan du opleve at datoformatet er amerikansk altså, hvor året står først, så måned og til sidst dagen. Dvs helt omvendt af det vi plejer. Det betyder noget, hvis du viser udgivelsesdato på blogindlæg.

Hvis tidszonen er forkert, betyder det fx, hvis du bruger det indbyggede planlægningsværktøj til at udgive blogindlæg, så vil de ikke blive udgivet på det klokkeslæt som du havde forventet. Visse kalenderplugins, der bruges til fx at vise begivenheder henter også informationer fra indstillingerne.

Derfor er de værd at kigge nærmere på.

3. Slet standardindhold på din hjemmeside

Når man får en helt ny WordPress installation, så følger der noget standard indhold med. Det er indhold som du ikke bør bruge. Har du fået lavet din hjemmeside af en anden, så vil jeg anbefale at du også kigger efter om du stadig har det. Det er nemlig desværre ikke alle – heller ikke professionelle – der husker at slette det.

En af de største skurke til at få din hjemmeside hacket, er blogindlægget Hello World – eller på dansk Hej verden. Min anbefaling er Slet det og tøm papirkurven. På den måde sikrer du at det er helt og aldeles væk fra din hjemmeside.

Du finder det under Indlæg

En tilsvarende side finder du under Sider. Den hedder Sample Page. Den gør intet godt for din side. I stedet ligger den og roder. Hvis du er kommet til at bruge Sample Page vil jeg anbefale, at du åbner din hjemmeside i en browser. Finder den side, hvor Sample Page er brugt som grundlag og kigger oppe i adresselinjen. Hvis der står ditdomæne.dk/sample-page, så skal du rette adressen inde i WordPress til det din side hedder. Det gør du i URL yderst til højre.

Kom i gang med WordPress – en tjekliste

Tjeklisten koster kun din e-mailadresse og du bliver samtidig tilmeldt nyhedsbrevet.

Hjælp til vigtige indstillinger, mange glemmer
Mindre tjeklister du kan bruge igen og igen
Læs hvorfor du skal holde din side opdateret – og se hvordan du gør

4. Byg en menu som dine kunder synes om.

Det er ikke ligegyldigt, hvilken rækkefølge du sætter dine menupunkter i. Det afhænger af målgruppen, altså dine kunder. Hvis du skal gøre denne øvelse helt rigtigt, så vil jeg anbefale at du tager fat i nogen fra målgruppen. Du kan også selv bygge menuen, men så skal du sætte dig i dine kunders sted.

Det første du skal gøre er at tage en post-it blok eller en stak små papirlapper.

På hver lap skriver du titlen på en side på din hjemmeside fx forside – om mig – kontakt osv.

Så lægger du lapperne ud på et bord og sorterer dem i den rækkefølge, som dine kunder vil foretrække. Bruger du testpersoner fra din målgruppe, så lad dem selv lægge papirlapperne i rækkefølge.

Når du eller testpersonen er færdig, kan du tage et billede med telefonen så du har det til når du skal bygge menuen på din hjemmeside.

I Kom i gang med WordPress en tjekliste finder du en oversigt, som du kan skrive menuen ind i når du er klar til at lave den på hjemmesiden, så kan du sikre dig at du får alle sider med.

Selve menuen bygger du bedst under Udseende > Menuer.

Dvs få styr på strukturen INDEN du sætter dig til tastaturet.

5. Slet unødvendige temaer

WordPress kan ikke fungere uden et tema, men det betyder ikke, at det er en god ide at have adskillige temaer liggende på din hjemmeside. Ofte er det sådan, at når man leder efter det perfekte tema, så henter man det ene tema ned efter det næste for at se, hvordan de ser ud. Resultatet er mange temaer som ligger på din hjemmeside.

Dem vil jeg anbefale, at du rydder grundigt op i.

Du kan se de temaer, som er installeret på din hjemmeside under Udseende > Temaer

Ligger der mere end 2-3 temaer, så skal du i gang med at rydde op.

Du sletter et tema ved at klikke på det og så nederst i højre hjørne står der Slet. Klik der og temaet er slettet.

Måske tænker du, hvorfor skal jeg have 2-3 temaer, når der kun kan være et aktivt ad gangen.

Det er igen som en backup. Egentligt er 2 temaer nok. Det aktive og et ekstra. Hvis der står noget med child på dit aktive tema, så har du brug for 3 temaer, det der ligger lige ved siden af det aktive og et ekstra. Jeg vil en anden gang fortælle mere om child-temaer.

Backuptemaet er din sikkerhed for at du kan få nem adgang til din hjemmeside, selvom der er sket en fejl med dit aktive tema.

Det er således at da WordPress har brug for et tema for at virke, så vil du miste forbindelsen til hjemmesiden via en browser, hvis der ikke er et fungerende tema. Dvs sker der fx en opdateringsfejl så vil backuptemaet tage over. Din side vil se underlig ud, men du kan logge ind på den og rulle din backup tilbage. Har du intet backuptema, så er det en længere proces via dit webhotel at logge ind på din hjemmeside og rydde op.

Jeg anbefaler, at du vælger et af WordPress’ egne temaer som backuptema, da de er driftsikre. Du kan kende dem på at de hedder noget med Twenty…

Der er en del andre ting som du også bør rydde op i. Nogle af dem kan du se i Kom i gang med WordPress – en tjekliste.

Links nævnt i denne episode

Backup med Updraftplus

Tjekliste til WordPress

Ordliste om WordPress