fbpx

WordPress ordliste

Få et forklaringen på de tekniske ord i WordPress

Her får du en ordliste, som kan fortælle dig, hvad de forskellige ord betyder, når du arbejder med din WordPress hjemmeside. Listen er langt fra komplet, men vil løbende blive udbygget. Er du stødt på et ord, som du ikke ved hvad betyder, så send en e-mail til jette@websitterservice.dk og fortæl mig om ordet. Så sender jeg forklaringen direkte til dig og lægger den her på hjemmesiden.

For at sikre dig bedst muligt mod hackere og fejl i forbindelse med opdateringer, så vil jeg anbefale at du tager en backup af din hjemmeside mindst en gang om ugen. Det kan du gøre ved hjælp af et plugin. Sørg for at gemme backuppen et andet sted end på webserveren fx Dropbox eller Google Drive. Hvis webserveren går ned vil du nemlig hverken have hjemmeside eller backup.

For at redigere dine sider og indlæg skal du bruge en editor. Den indbyggede editor i WordPress hedder Gutenberg eller blokeditoren. Frem til version 5.0 lignede editoren et tekstbehandlingsprogram. I dag bliver den kaldt for den klassiske editor.

Allernederst på din hjemmeside finder du footeren. Den er ofte inddelt i kolonner (Widgetområder) og indeholder som regel kontaktoplysninger, links til sociale medier, genvejsmenu mv.

Allerøverst oppe på din hjemmeside, finder du headeren. Det er her du oftest finder ens logo og hovedmenu.

På en WordPress hjemmeside bruges indlæg oftest til blogindlæg eller artikler. Et indlæg får en publiceringsdato, når du udgiver det og kan derfor sorteres efter dato. De bliver betragtet som dynamiske og du kan tilføje Tags og Kategorier til indlæg.

En standardside i WordPress er ikke særlig interessant. Derfor bruger man ofte en pagebuilder (sidebygger) sammen med WordPress. Pagebuilderens fordel er at du med den kan opbygge dine sider, lave skabeloner til genbrug og opsætte standarder for skrifttyper og farver. De fleste pagebuildere har en editor indbygget

Et plugin i WordPress er lige som en app på en mobiltelefon. Den giver ekstra funktion til din hjemmeside. Der er ikke nogen retningslinjer for hvilke plugins du SKAL have på din hjemmeside. Det kommer helt an på hvilke funktioner du ønsker at have på siden fx en kontaktformular, backup, webshop eller et medlemskab.

I WordPress bliver sider betragtet som statiske og bruges derfor til fx kontakt- og om-sider. Sider bruges når det ikke giver mening af liste indhold efter dato, kunne kategorisere eller tagge indholdet. Hvis du har brug for disse funktioner, så skal du bruge indlæg.

WordPress kan ikke fungere uden et tema. Kort fortalt, så er et tema den skabelon der bestemmer udseendet på din hjemmeside. Det er let at skifte tema, men tænk dig alligevel om inden at du gør det. Grunden er at der altid er oprydning efter et temaskift, da en del af din opsætning kan forsvinde. Dine billeder og tekster vil stadig være på hjemmesiden.

Du kan ikke have din hjemmeside liggende på din egen computer, så er der ingen andre end dig selv som kan se den. Derfor skal den “bo” på et webhotel.

Et webhotel er kort – og lidt forenklet – fortalt en stor samling servere, altså kraftige computere med special software, der har adgang til internettet. Når der er nogen, der besøger din hjemmeside, så kigger de ind på den plads på webserveren, som du har købt.

Er en ekstra funktionalitet til din hjemmeside, som oftest vises på alle sider og i alle indlæg på din hjemmeside. Nogle pagebuildere og editorer kan vises widgets i indholdsområdet, men så vises de kun på den pågældende side eller indlæg. Eksempler på widgets kunne være billeder, tekst, en kalender og sociale medie ikoner.

 Et widgetområde indeholder widgets som slår igennem på alle dine sider og i alle indlæg, som udgangspunkt. Det er oftest i sidebaren og i footeren at du finder widgetsområderne.